De vakantieduiker

Heel veel duikers springen alleen met vakantie onderwater en ik snap dat prima. Je loopt meestal vanaf je resort zo de boot op of springt zelfs zo vanaf de hotel steiger het water in.
Helder water, warm water en doorgaans ook nog eens met veel vis.
Met vakantie bedoel ik natuurlijk wel alles rond de evenaar. Iets erboven en iets eronder.

Zelf heb ik sinds kort een paar duiken gemaakt in Nederland en over temperatuur, zicht en onderwaterleven ben ik nog niet heel erg enthousiast. Ook de ligstoelen op het strand en de cocktails mis ik wel een beetje.
Het feit dat ik in Nederland ben gaan duiken heeft alles te maken met het idee dat als je aan je skills werkt je je duikcarrière kan verlengen.
Ruim 20 jaar lang ben ik vooral vakantieduiker geweest en die ervaring wil ik graag omzetten in een paar tips.

Stel je gaat 1-2 keer per jaar naar een tropische bestemming. Je hebt inmiddels je PADI Open Water en bij dit soort vakanties wil je per keer 8-10 duiken maken.
Prima. Blijft er ook tijd over voor wat anders en hoe gaaf duiken ook is..............er zijn nog genoeg andere leuke dingen op deze wereld.
De fout die wij zelf hebben gemaakt is dat we te lang gewacht hebben met een eigen uitrusting. Alles onder het mom: "die 1-2 keer per jaar" "die 15 duiken per jaar"

Voor je het weet heb je een klein vermogen uitgegeven aan huur. Voor de huur aan BCD en automaat-set heb ik in zo'n 170 duiken 3000 dollar uitgegeven. Oeps!
Voor 600 Euro kan je een prima BCD en automaat-set kopen.

Natuurlijk kan niet iedereen alles in één keer kopen. Dit soort uitrusting gebruik je juist op wat duurdere bestemmingen en op een paar uitzonderingen na groeit het geld niet aan de bomen.
Hieronder toch een stappenplan om te voorkomen dat je veel teveel geld gaat uitgeven aan huurmateriaal. Verdeel de investering over 5 vakanties en je gaat door geld uit te geven veel geld besparen.

Stap 1: Snorkelset
Een snorkelset bestaat uit een duikbril, snorkel en vinnen. Ga je vooral in de tropen van de boot duiken of van een mooi strand dan kan je gewoon binnenvinnen nemen.
Ga je ook duiken in Nederland of op plaatsen waar je niet zo eenvoudig het water ingaat dan kan je beter losse schoentjes en buitenvinnen kopen. Dat laatste is iets duurder maar ook iets flexibeler.
Een bril moet echt goed passen. Bestel die niet via het internet, maar ga naar een goeie duikshop en laat je adviseren.
Een snorkelset is ook buiten het duiken van toegevoegde waarde en zelfs als je niet verder gaat met duiken blijft een snorkelset een prima vakantie-accessoir.
Kosten: 100-200 Euro

Stap 2: Computer
Een computer huren kan, maar het probleem als je steeds met een andere computer duikt is het risico op afleesfouten. Gewoon lekker je eigen computer. Lees de handleiding goed en probeer alle functies op het droge uit.
Kosten: 200 Euro

Stap 3: Pak
Als je in de tropen duikt kan dat met een t-shirt maar als je duiken langer gaan duren en je meer duiken op een dag gaat maken dan is een pak toch wel lekker. Wie goed tegen de kou kan neemt genoegen met een shorty en wie iets meer comfort zoekt neemt een compleet 3 of zelfs 5mm pak
Kosten: shorty 70 euro heel pak 250 Euro

Stap 4: BCD en automaat
Met deze aanschaf maak je je vakantieset compleet. Een BCD moet echt perfect passen en daar zit gelijk het voordeel met gehuurd materiaal. Maar dat je alle knoppen en gespen en manometer goed weet te vinden is wellicht een nog veel groter winst.
Daarnaast vind ik het zelf erg prettig om met een eigen automaat in m'n mond te zwemmen.
Een automatenset (incl octopus) moet je om de 2-3 jaar een servicebeurt laten geven. Dan wordt alles getest en worden onder anderen de o-ringen vervangen.
Kosten BCD: 300 Euro
Automaatset: 300 Euro
Servicebeurt: 100 Euro

Stap 5: Diverse
Net zoals in alle andere hobby;s kan je in duiken ongelimiteerd leuke dingen blijven kopen. Laat je niet teveel meeslepen door het enthousiasme.
Een kompas en een lampje zijn wel handige zaken en leuke verjaardagscadeau's.
Een duikmes is in de tropen doorgaans niet nodig en een shaker ben ik nog niet uit of dat nu wel of niet ok is. Voor de veiligheid zeker wel!
Tot slot is een camera voor onderwater natuurlijk de perfecte manier om je avontuur vast te leggen.
Kosten kompas: 50 Euro
Lampje: 80 Euro
Duikmes: 60 Euro
Camera: 450 Euro
Shaker: 30 Euro

Zelfs als je alles zou aanschaffen inclusief een camera ben je met 100 duiken goedkoper uit dan alleen al een BCD en een automatenset huren.

Lood en flessen huur je uiteraard op de vakantiebestemming. Een eigen gordel kan prettig zijn en voor 15 Euro heb je een prima gordel.
Als je eigen apparatuur hebt aangeschaft maak dan ook gebruik van de voordelen en verdiep je in de werking,
Spoel het na het duiken goed af, berg het droog op en laat op tijd servicen.

Eigen spullen zijn echt veel en veel fijner, maar na een paar jaar ook serieus goedkoper.

Reacties

  1. Wat ik me nu afvraag: hoeveel kilo aan spullen moet je dan steeds meenemen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je neemt geen fles en lood mee. Lood is te zwaart, fles explosie. Een vest, pak, automatenset, vinnen,bril weegt toch 10 kilo minimaal. Een tas/koffer zomaar 3 kilo dus er blijft weinig over :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Duik #547: Red Beryl (Bonaire)

Duik #522: Fish Hut

Duik #438: Candy Land

Duik #436: Tori's Reef

Duik #554: Something Special (Bonaire)