Salt Pier - Bonaire

Niet het mooiste koraal maar wel een van de leukste duiken op Bonaire. Ik heb hier dan ook al zeker een keer of 15 gedoken en ik kijk nu al uit naar de volgende ontmoeting.
Deze plek is ook een mooi voorbeeld dat je niet diep hoeft om het leuk (lees: super) te hebben.
Maximaal 12 meter en alles wat er maar zwemt kan je er tegenkomen. Ook schildpadden, roggen, baracuda's maar natuurlijk voor veel, heel veel rifvis.


De Zoutpier is een installatie om zout op vrachtschepen te laden. Nagenoeg het hele zuidelijke deel van Bonaire wordt gebruikt voor de winning van zout.
De lopende band om het zout in een vrachtschip te krijgen loopt tot de dropoff van het rif omdat het daar pas diep genoeg is voor de grote schepen.


De hele installatie staat op grote pilaren wat onderwater voor een opmerkelijk showspel zorgt. Zeker als het zonlicht langs de pilaren danst.
In de luwte van de pilaren zoeken veel vissen een veilige stek om lekker te hangen. Soort hangjongeren van de Caribische zee zeg maar. Doen ze dat niet dan zijn ze een vogel voor de kat! Of eigenlijk een visje voor de pelikanen die zich hier ophouden.


Bovenal is de Zoutpier een super relaxte duik. Vooral omdat je niet diep gaat. Natuurlijk moet je ook dan op je meters passen, maar het is toch een heel ander verhaal dan als je op de Hilma Hooker (HET wrak van Bonaire) duikt waar de bodem tegen de 30 meter zit.
Buiten de enorme variatie aan visjes is vooral het spel van het licht door het water een genot. Ik heb maar een eenvoudige klik-klak-camera maar dit geeft wel een idee.


Gewoon een geweldige duik om te doen die voor de onervaren duiker een grandioze kans is om een mooie ervaring op te doen. De ervaren duiker heeft er een heerlijke kans om heel relax te zoeken naar alles wat er maar rond zwemt in de wateren rond Bonaire. Neem ook de tijd om naar klein spul te zoeken want dat zit er genoeg.
Overigens blijft het onvoorstelbaar dat als je zeewater laat verdampen je zulke enorme zoutbergen kan maken.....


Op Zoutpier/Salt Pier mag je alleen duiken als er geen vrachtschip ligt! Lijkt mij logisch maar ik heb al Amerikanen er in zien springen terwijl er een vette boot lag.
Verder is het verstandig om deze duik heel vroeg, tijdens de lunch of vlak voor zonsondergang te doen. Op de regulieren uren kan het er namelijk erg druk zijn en 10 auto's en een boot is heel normaal. Op zich logisch want het is een super gave duik!


Salt Pier blijft zelfs na een groot aantal keer een dikke aanrader!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Duik #460: Anker Wreck

Duik #147: Andrea II

Duik #522: Fish Hut

Duik #548: Cliff (Bonaire)